lørdag 21. desember 2013

Bjørns Juleoppskrifter 4, Marsipan

Den aller eldste Juletradisjonen i familien. Marsipan!

Denne oppskriften gir 2 kg marsipan (ja ok, vi liker marsipan). Å lage marsipan er en fin førjulsaktivitet for hele familien. Lag marsipanen tre - fire dager før julaften, slik at den fortsatt er passe fersk når den skal spises.

Man tager:

1 kg mandler
1 kg melis
ca 5 egg (BARE eggehviten!)

Fremgangsmåte:
Mandlene males først alene en gang. Bruk mandelkvern - ikke foodprocessor. Bland samen de kvernete mandlene og melisen og mal blandingen en gang til.

Ha i ca 2/3 av eggehviten og bland / elte grundig. Ha deretter i litt og litt av eggehviten og bland / elte godt mellom hver gang. Så snart massen lar seg kna sammen som en fast deig, er det nok eggehvite. Hvis man har i for mye eggehvite blir det bare klissete og det er temmelig knapt mellom for lite og for mye.

Hvis man vil, kan man smaksette marsipanen med litt cognac eller annet etter eget ønske.

La massen hvile 10 - 15 minutter i romtemperatur før den farges med konditorfarge og rulles ut i kuler - eller hva man nå ønsker å lage av den. Ha marsipanen i en passe stor boks, slik at boksen blir fylt helt opp. Oppbevares kjølig, men ikke for kaldt (ikke i kjøleskap).

Nyt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar