lørdag 16. desember 2017

Bjørns juleoppskrifter 5, Sylte

Prikken over i'en - Julesylta.

I mange år har julens høydepunkt handlet om nettopp julesylta. På lille julaften, ungene er for lengst i seng, huset ferdig vaska og julepynta og årets julepålegg skal prøvesmakes. Sylta har ligget halvannen til to uker i lake og er nå klar for en forventningsfull og høytidsstemt julegane.

Ungene er nå etter hvert flyttet ut, men fortsatt er det et som freden og julestemningen senker seg når de første skivene av sylta skjæres. Mmm.....

Det finnes mange varianter og oppskrifter på sylte. Min er like enkel som den er god,

Man tager:
Sylte
1 stykke bukflesk eller tynnribbe, ca 1 1/2 - 2 kg.
1 - 2 tsk salt.
1/2 - 1 tsk malt pepper.
1/2 - 1 tsk malt nellik
1/2 ss hel nellik
1 - 2 ss gelatinpulver

Lake
Vannmengde beregnes etter størrelsen på karet sylta skal oppbevares i, slik at laken dekker sylta helt,
Grovsalt
1 - 2 ss hel nellik
1 ss hel pepper
8 - 10 knuste laurbærblad

Dersom du bruker tynnribbe skjæres beina ut. Det bør være mye fett på sylta og det kan være vanskelig å finne et slikt stykke. Alternativet kan være å kjøpe et større stykke og skjære bort noe av kjøttet.

Del ribba på midten, men ikke skjær helt gjennom slik at den ene delen er «hengslet» til den andre på enden. Brett fra hverandre, ha på gelatin og krydre den nederste delen. Brett sammen og gjør likens på neste del.

Rull sammen og surr med rulletråd.

Kokes i 2,5 - 3 timer.

Sylta legges i press til den er kald. Legg sylta i et kar og hell over lake, slik at laken dekker sylta. La den ligge og godgjøre seg i laken en ukes tid.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar