mandag 16. desember 2013

Bjørns juleoppskrifter 3, Lammerull

Når vi først er i gang....

Dette er en oppskrift jeg har benyttet "i alle år" og som jeg har arvet hjemmefra. Lammerull (eller sauerull om man foretrekker det) har vært obligatorisk til julefrokosten i alle år. Og viktigst av alt, den skal kokes på lille julaften. Når lukten av lammerull på kok brer seg i huset, da er det Jul!

Man tager:

  • 1 slagside av lam eller sau
  • kjøtt fra 1-2 skanker
  • 1 løk
  • 2 - 3 ss kongsgress (Helgelandsnavn på bergmynte -  eller vill oregano).
  • litt salt
  • ca 1/2 ts malt pepper
  • ca 1/2 ts malt allehånde
  • gelatinpulver (ca 2,5 ts)
  • Grovsalt
Legg slagsiden utover, strø på litt gelatinpulver og lit salt (for konservering fram til at saltlaken trekker inn). Krydre med ca 2/3 av krydderet og ha på ca 2/3 av løken. Skjær skank kjøttet i ett mest mulig sammenhengende tynt lag og legg det over slagsiden. Krydre med resten av krydderet og ha på resten av løken. Slagsiden rulles sammen til en tykk pølse og syes sammen så den blir så hard som mulig.

Kok så mye konserverings lake (så salt at en potet nesten flyter) at det vil dekke rullen. Avkjøl!

Ha rullen i et litt romslig kar med lokk og hell over lake så det dekker kjøttet. La det stå kaldt i 2 - 3 uker.

Ta opp rullen og surr med rulletråd, evt bruk nett. Legg rullen i en romslig kasseroll og hell over godt med vann. Kok opp og la den trekke i ca 3 timer. Legges i press til den er avkjølt.

Tips: Fettet som blir liggende oppå kokekraften inneholder mye god kryddersmak. Dette smaker kjempegodt på lutefisk (synes jeg i alle fall). Vent til kraften er kald og fetet har størknet. Samle opp fettet og legg det kalt til du skal ha lutefisk. Smeltes og helles over fisken (1 - 2 ss pr porsjon).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar